Ritualno fotografisanje ispred Muzeja melanholije

U utorak, 29. marta, u 19,45 časova, u Beogradu,  na vrhu Crnogorske ulice, pored Brankovog mosta, ispred zgrade koja je pre više od dvadeset godine odabrana za sedište Muzeja melanholije, održaće se mala svečanost primopredaje zgrade i otpočinjanja radova na njenom uređenju.

 

U sklopu svečanosti održaće se i ritualno fotografisanje, sa sve aurama, ektoplazmom i empatijama, kako prisutnih tako i odsutnih subjekata. Ironija, sarkazam i tromozeleni cinizam biće odloženi u Karađorđevoj. Svet će biti malo nakriveljn na levu stranu. Svetla će biti paljena sukcesivno. Prvo neparna, pa parna strana. Neće biti kiše ali su mogući oblaci. Ceo komšiluk će da se pita šta se to dešava jer je njegova uloga samozačuđenosti i samozapitanosti upisana u scenario koji je potpuno izvan biločije poliitičke ili državne kontrole. Moguće je da  na tramvajskoj okretnici kod pristaništa izbije kratkotrajna žestoka svađa oko prava prvenstva. U jednom času neko će da pomisli da odavno nije izgovorio: “ništa nije slučajno”. Čekaće nedelju dana da to kaže. Biče zaprepašten koliko će mu to pomoći.

 

Onda će krenuti povorka očajnika koji će se slaviti očaj kao pravi odgovor na svoju nemoć. Kad jednom postanu svesni svoga očaja ljudi se oslobode mnogočega. Muzej će uskoro postati stecište lepote i očajanja, sećanja, prijateljstva i ljubavi. Niko nikoga neće zamajavati nadom. Niko nikome neće obećavati bolju budućnost. Razmenjivaće se reči i osećanja, pogledi i dodiri, menjaće se postavke, izlagači i kustosi, Muzej će da raste kao što samo vreme raste. I vremenom će se pretvoriti u ogromni broj  Pi koji će imate niše u svakom blagorodnom domu.

 

“Možemo uvek da otvorimo više muzeja nego što ih oni zatvore!”

 

 

muzej melanholije - grafiti 1