O vodenom talogu, 29. jul 2018, nedelja

Kažu da ga ima svuda oko nas. Verovatno i u nama. Vodeni talog se ne može lako prepoznati jer ima sposobnost prilagođavanja i pretvaranja, kombinaciju tvrdoglavosti i prirodne inteligencije. U društvu se vodeni talog može uočiti kao prodornost i uspešnost. Političari su mahom bogato obdareni vodenim talogom koji im se skuplja u očnim jabučicama, jeziku i tabanima. Kad hoće da izbace istinu na videlo oni, u stvari, ispljunu gomilu vodenog taloga koji se zalepi za lica i u srednje uho slušalaca. Neki od toga izgube ravnotežu, neki obnevide, a najveći broj progleda. To se zove ubedljiva skupštinska većina.

Video sam šta vodeni talog može u različitim životnim situacijama, ali nikada da tako masovno deluje. Obično bih imao neku uspomenu koja bi se zadržala u pamćenju kao mrlje vodenog taloga na dnu zaturene čaše. Ali sa tim se ništa ozbiljno nije, da ne kažem praktično, radilo. Da u Veneciji ima više vodenog taloga nego u Dubaiju više je nego očigledno. Da li primećujete razliku?

Kad zidaju ovo čudo na obali Save ja često umesto građevina vidim ogromni bokal u kojem je na samom dnu ostala jedna izgubljena kap. Daj da spasemo kap! Kako? Da je upijemo ili da je fenom osušimo?

Tako će jednom sve naše uspomene izgledati. Spasene, a uništene!