Kit iznad Kalemegdana

Ja sam Aleksandar Kolon. Uskoro će biti četrdeset godina kako više ne živim tamo gde sam se rodio i gde je moje detinjstvo. Igrom slučaja otkrio sam Vaš blog. Još uvek umem da čitam i pišem na jeziku na kojem sam odrastao. Blizu mi je sedamdeset godina. Oprostite ako negde pogrešim u pravopisu. Ponekad prođu nedelje a da ne izgovorim ništa na jeziku koji sam nekada znao kao srpsko-hrvatski. Prihvatio sam da se to sada zove srpski jer između Srbije i Hrvatske postoji granica, graničari, pasoši i pečati koji se u njih otiskuju. Otkad se moja stara kuća urušila ja u nove, koje su na njenom mestu podignute, nisam ulazio. Nisam rob prošlosti, ali gajim sećanje kao deo sopstvenog identiteta. Kad jednog dana napustim ovaj svet želio bih da preuzmete moje fotografije i pisma koji su vezani za moj prethodni život. Posao kojim sam se bavio terao me je da menjam mesta i zemlje. Živeo sam na pet kontinenata. Trenutno sam u Liberiji.
Šaljem vam fotografiju plakata kita koji je bio izložen u Beogradu, mislim na železničkoj stanici. Imao sam osam, devet godina. Svi smo bili veoma uzbuđeni. Tražio sam od roditelja da me nekoliko puta vode da vidim kita, koji je bio prepariran negde u Norveškoj, i koji je putovao kao cirkuska atrakcija diljem Balkana. Sanjao sam da je noću kit bio punjen helijumom i da je lebdeo iznad Kalemegdana, preciznije, iznad spomenika Pobednika.
I danas, ponekad, posebno kad su velike vrućine, i ne mogu da zaspim, vidim kita kako se opasno približava spomeniku.
Tokom života, imao sam prilike, na Tasmaniji, da gledam ove orijaške sisare kako se odmaraju pored obale. Čuo sam njihovo disanje na udaljenosti manjoj od pedeset metara. To me je podsetilo na zvuk parne lokomotive na železičkoj stanici u Beogradu.
Voleo bih da se ova moja fantasmagorična uspomena pojavi u Vašoj publikaciji. Sve je to deo osećanja melanholije koje me sve više ispunjava. Čudno je to kad vidite svoje reči kako se pojavljuju daleko od vas. Kao da se zaraza sećanja može širiti i vakumom.
Iskreno Vaš, Aleksandar Kolon

 

kit u beogradu