Intelektualci lašci, van! 18. februar, četvrtak

Juče na sajtu B92 veliki naslov: Došlo na naplatu: Srbija plaća Titove dugove!
Pažljivo sam pročitao to pisanije i, naravno, prilično se iznervirao. Klasično političko spinovanje, upleteno sa neznanjem i glupošću novinarskom. Reč je o naplati zajmova starih više od četrdeset godina. (Uzimao ih još Veselin Đuranović.) Od toga su, kao, naši roditelji, pa i mi sami, koji danas imamo preko šezdeset godina, živeli sjajno. Rasipalo se.
Mnoge stvari se namerno zaboravljaju. Ne znam kojim ću redom. Da smo bili zemlja od blizu dvadeset miliona stanovnika, da smo imali neprekidni rast nacionalnog dohotka, da je nezaposlenost bila ispod dvadeset odsto, da je zemlja industrijalizovana i modernizovana, da su izgrađeni putevi, železničke pruge, otvoreni aerodromi, da ne pominjem stotine hiljada stanova, hotela… da je napravljena hidroelektrana Đerdap, kao i najveće termoelektrane… Mogli bi danas, uostalom, da vrate deo srpskog duga prodajom Đerdapa. Taj isti Đerdap je več zaradio onolike pare.
Suština je toliko elementarna da me je pomalo sramota objašnjavati. Iza Titovog režima ostale su stvarne, materijalne vrednosti koje se lako mogu popisati čak i danas, posle toliko godina. To što su propale loše vođene fabrike i firme, zatvoreni domovi kulture, škole i ambulante, posledica je idiotske politike i pogrešnih procena onih koji su imali vlast poslednjih tridesetak godina. Sve je krenulo sa Miloševićem, a onda se, uz kratak prekid u vreme Đinđića, nastavilo svom silinom. Trijumf gluposti, neznanja i pokvarenosti. Ovo sveto trojstvo jaše li jaše.
Čitao sam malo komentare ove vesti na forumu B92 i video da je većina naroda reagovalo negativno. Poput mene. Očigledno je vest gurnuta bez podrške političkih botova. Iako se nigde ne pominje prilično je očigledno da ovakva vrsta vesti navode na to da se sadašnja vlast bori ne samo sa zaostavšitnom one prethodne nego i one od pre četrdeset godina. Tako je i moja penzija umanjena zbog Titovih lakomislenih kredita!
Možda je ovo trenutak, pošto je napolju košava, i ne izlazim iz kuće, da kažem koju reč o najvećem sinu naših naroda i narodnosti. Možda je pravi trenutak da se naoružam rakljicama i da iza nekog ugla počnem da napadam nevine građana i građanke!

 

10934029_10152512607636644_4632255212282658403_n
Nikada nisam bio ništa nalik titoisti. Za mene, kao i većinu mojih prijatelja, Tito je bio predmet zezanja. Bili smo prilično svesni njegove sujete, autoritarnosti, ali i političke spretnosti. Videli smo da je oko sebe okupio dosta šarenu svitu, jedne koji su bili izuzetno sposobni i druge koji to nisu bili. I jedni i drugi bili su mu veoma odani. Taj manje sposobni politički kadar mahom je dolazio iz prošlosti, poput svetla iz rudarskog tunela, prilično omađijan komesarskim pričama. Sa njima se nije moglo komunicirati. Ono što smo mogli javno da govorimo, ili da objavljujemo, bilo je namenjeno onim drugim: inteligentijim i sposobnijima, koji su mogli da razumeju tok vremena. Naše su slobode bili i ograničene i neograničene. U javnosti se tačno znalo o čemu može da se piše kao i da se privatno može pričati o svemu. (Osim ako nisi blesav pa pričaš viceve o Titu u prisustvu agenta DB-a ili KOS-a.) Između javnog i privatnog postojala je dosta široka margina. Očas je ono što bi bilo ispričano privatno postajalo deo javnog života. I Titov privatni život, njegove navike i njegov karakter bili su deo tih priča. Vladimir Dedijer je, uostalom, neprekidno govorio da želi da demistifikuje Vođu. Jeste, prisluškivali su ga sve vreme, ali su njegove knjige o Titu i dalje izlazile.
Tita smo nekada zvali Steva (po Stevi Mediću koji je izvanredno imitirao istog) ili Čeda (što je nadimak od milja za nekoga ko je naivan kao čedo). Mnogo godina kasnije čuo sam uzbudljive anegdote o Titovom karakteru. Jedna od najjlepših je ona Želimira Žilnika koji je opisivao kako je izgledao prijem kod Tita. On je predstavljao mlade filmske stvaraoce, a u grupi su bili i i Mladi Gorane, mladi pisci i sl. Tito u jednom trenutku upita Mlade Gorane koliko je drveća prošle godine zasađeno, a oni kažu broj. Tito na to, svom sekretaru: proveri! Sekretar ode, a oni nastave sa razgovorom. Sekretar se veoma brzo vrati i šapne nešto Titu. A Tito drekne: Intelektualci lašci, van! I sve ih istera.
Danas mi se veoma sviđa ovakva reakcija. Da li samo Tito može da vikne: “Intelektualci lašci, van? Koliko bi samo danas trebalo da se viče. Kad pomislim na razne predsedničke savetnike, ili na one istoričare što se zalažu za rehabilitaciju Nedića, ekonomske eksperte koji su se preko noći obogatili brbljajući o pravednoj tranziciji… I kudagod da pogledaš vidiš razna vizuelno-intelektualna čuda od ljudi koji upravljaju pravosuđem, finansijama, zdravstvom, obrazovanjem, upravom… To izgleda stalno zaboravljamo. Nisu se Titovi krediti trošili samo na puteve, fabrike i hidrocentrale već i na obrazovanje. Bez obzira koliko njegova vlast bila ideološka i dogmatska ipak je napredak bio neosporan. Pripadao sam generaciji koja je mogla slobodno da čita (i čitala je) i Herodota i Bloha, i Henri Milera i Složenjicina. A tek filmovi! Koji je to svet bio. Civilizacija!