Groblje izdajnika, 29. jul, petak

Već sama ta ideja deluje bolesno. Ovaj svet je sve bolesniji. Od bolesti se ne možeš odbraniti zatvaranjem granice ili daljinom. Prikaze bolesti lako prelaze sve prepreke. Somnabuli vođa Severne Koreje, masovna ritualna silovanja dece u Zapadnoj Africi, baljezganja Donalda Trampa, džihadisti koji zakazuju odlazak u Raj u određeno vreme, kad se raznesu bombom nasred ulice, sve su to besomučne konvulizije jedne te iste svetske bolesti. Prodire, inficira, menja ponašanje.

Ne vidim da ispitivanja raspoloženja javnog mnjenja služi biločemu korisnom. To je postala metodologija za učvršćivanje vlasti i dogme. I nema više nikakve veze sa demokratijom i vladavinom prava.

Pitanje je dana kada će se “Groblje izdajnika” proširiti na ceo Balkan. Možda i dalje. Verujem da bi Orban, kao i desničari u Austriji, Češkoj, Nemačkoj, Slovačkoj i Poljskoj, jedva dočekali da podignu takva groblja. Ova groblja je potrebno i “naseliti”. Ona imaju smisla tek kad si spremio narod da nemilosrdno istrebljuje izdajnike.

Kako vidim: dobar broj medija u Srbiji lako bi se prihvatio ovog uzbudljivog zadatka. Kad se jednom napravi Groblje izdajnika biće dovoljno njime da se zapreti. To Groblje se, uostalom, i ne obilazi. Na grobovima nema imena sahranjenih. Nema imena ni na ulazu u Groblje. Grobovi su bezimeni. Zbog toga ih je tako lako napuniti. Baš kao i stadione.

Vrućina. Zapara. Nesnosno, odvratno i glupavo svađanje preko plotova. Veličanje fašizma. Svi su zaboravili da još uvek nije formirana Vlada. Novine podsećaju na to licitirajući imena budućih ministara. Navikamo se na tehničke uslove funkcionisanja vlasti. Tužilaštvo je, kao, podiglo tužbu protiv poverenika za pristup informacijama zbog toga jer je tražio jednu informaciju staru skoro dvadeset godina. U pitanju je zataškavanje odgovornih za zločine počinjene na Kosovu. Naravno, sve će se, na kraju, obelodaniti. I niko nigde neće sudski odgovarati. Ušli smo u beskrajni krug. (Neko društvo iz Foče je, navodno, predložilo Erdogana za Nobelovu nagradu za mir. Ideja sa gorbljem svakako zaslužuje priznanje. Groblje je mesto mira. A pomirenja?)

Čekamo na otvaranje Groblja izdajnika. Onda će svi živeti sretno i veselo dok ih ne proglase izdajnicima. Ali, niko nije rođen kao izdajnik. (Osim ako nije iz izdajničke porodice, plemena, mesta, profesije ili vere.) Pretpostavljam.

Haug!

 

81