Iz glave, 5. septembar 2017, utorak

Dešavalo se da Darinka O. iznenada sve ostavi i zakuka: nešto mi je ispalo iz glave! U početku bi svi poskakali. Počeli bi da se osvrću i traže pogledom šta bi to moglo biti. Neki su to doživeli toliko ozbiljno da bi išli četvornoške po sobi i zagledali. Šnala, dijadema, slualica od slušnog aparata, konfete, sočiva… Znam, sve je to sa a ne iz glave, ali ljudi tako reaguju, po navici.

Da iz glave može da ispadne nešto sasvim drugo to obično znaju samo  doktori. Oni po sobi traže delove tela, odnosno glave, parče sinusa, džinovski cerumen, zub, plombu,  parčiće mozga…

Pisci, međutim, celoj stvari prilaze mnogo kompleksnije. Duško, zvani Adonis, sitni pesnik iz Zaječara, prišao bi Darinki, uzeo joj  desnu ruku između svoje dve krupne šake, stavio komplet na koleno svoje leve noge i rekao: Svakome ispadne ponekad nešto iz glave, Daro! Kakav je osećaj: da li je to bilo veliko ili malo? Dara nije mogla da se seti ali je bila umirena Adonisovim rečima, pogledom i dodirom. Ko zna dokle bi to moglo da ode da se uvek nije stvoio neki kritičar starog kova. Jedan je maliciozno pitao: da li je to monohromatski. I sve bi se odmah pretvorilo u traženje, licitiranje i ismejavanje.

Mnogo godina od nestanka Darinkinog, koja je radila u Gradskom komitetu, koji je u međuvremenu postao sedište neke partije, čujem njeno pitanje kako se umnožava i širi preko Studentskog trga: Nešto mi je ispalo iz glave! Prenosi se to preko štampe, radija, televizije, interneta… I nikom ništa.

Odjednom, kao da mi je nešto na vrh jezika, ali ne mogu da se setim. Zavučem ruke u džepove, među  papirne maramice, ključeve od stana, sto dinara u metalu, povlasticu za vožnju, a kad tamo mali plastificirani papirić. Na njemu uredno odštampano: “Đelat na Džermu! Svakog prvog ponedeljka  u mesecu.”

Otkud mi ovo? Kakve nepismene budale! I šta to uopšte znači.

Biće da sam najzad pronašao nešto iz Darinkine glave.