Frtalj, 8. maj 2018, utorak

Bio jednom jedan frtalj koji nije znao čemu služi. Premeštali su ga, dodavali ispod ruke, sklanjali u prisustvu uglednih gostiju, čuvali za svaki slučaj. Nikad se ne zna kad ti frtalj može zatrebati.

Razumeti frtalj i njegovo postojanje nije nešto što se podrazumeva. Ni frtalj hleba više nije ono što je nekad bio. Kako odrediti frtalj kad hleb više nije ceo već smanjen i skraćen? Sve je takvo: smanjeno i skraćeno. Trebalo bi frtalj ugraditi u sve, od početka, pa da on dobije smisao kakav je imao.

U redu, da ne zanovetamo.

Bio jednom jedan frtalj koji se pored svega održao. Najradije bih ga zatvorio i čuvao u muzejskim prostorijama. Ali ovaj frtalj nije odlivak metra iz Griniča, ili najprecizniji teg od 1000 grama. Ovo je nešto veoma živo, zmijasto, neuhvatljivo.

Neki se usude da ga pitaju od čega je a frtalj samo podigne, uska, mršava ramena i spuštenih ruku okrene dlanove. Ni sam ništa ne zna o svome sastavu i poreklu.

Neki put, istina veoma retko, neko glasno kaže: vidi onog frtalja od čovek šta govori. Ja pogledam i vidim običnog čoveka u odelu kako nešto priča na televiziji. Nit je mali, nit je skraćen, a opet čujem da ga porede sa frtaljem. Biće da frtalj nije samo odrednica za fizičku veličinu. Kad je manjak nečega prizove se frtalj da objasni o čemu je reč. Situacija je napeta. I uvećana.

Pogledajte pažljivo po tavanima i ormanima, ispod kreveta, iza knjiga i novina, po starim šporetima i frižiderima, da nije ostao neki frtalj iz prošlih vremena. Ako ga nađete pokušajte da ga osvežite i oživite, pa sa njim, uz prvu jutarnju kaficu, da čitate novine. Možda tada frtalj spozna svoju novu ulogu. Da upoređuje.