Zločin i kažna (Sekira u Francuskoj 7)

Sasvim je moguće da sam ovo sanjao, ali mislim da nisam. U ono nejasno vreme nakon lipanjskih gibanja, kad je sve krenulo u nekom drvenastom pravcu, moj drug Kazimir je Književnim novinama ponudio esej, ili “jesej,” žanr koji je on izmislio, s naslovom “Zločin i kažna.” Sećam se, kroz maglu, kako mi je Kazimir objašnjavao ontološke, egzistencijalne i semantičke razlike između barokno raskošnog i vrtloglavo složenog termina “kažna” i dosadnog, jednodimenzionalnog, banalnog, ispraznog, konvencionalno sadističkog pojma “kazna,” kojim se, baš u to vreme, Zoran Gluščević poslužio u svom eseju, za Književne novine, kasnije, knjizi, o Kafki. Nisam bio zapanjen kad je redakcija odbila Kazimirov prilog, s nekim objašnjenjem u kojem se blago nipodaštavajući paternalizam davio u nadobudno (ne)zdravom razumu. Ne može se pisati tek tako! Možda je Montenj smeo pisati šta mu padne na pamet, ali on nije slao svoje jeseje ozbiljnim redakcijama, ili “derakcijama,” da upotrebim jedan kazimirizam. Nisam bio iznenađen, ali sam tu katastrofalnu (po njih) redakcijsku odluku doživeo kao ličnu uvredu. Od toga dana su Književne novine za mene krpa.

Zoran Minderović

Objašnjenje, Pitanje i Poziv

Zoran Minderović se dobro seća. Takav događaj se desio u zimu 1969. Ima, međutim, još jedna važna stvar vezana za njega. Da bih “pojačao” i dodatno argumentovao svoju tezu, otišao sam lično u redakciju Književnih novina u pratnji jednoga prijatelja. Ispod kaputa sam nosio veliku, pravu sekiru. U redakaciji nas je primio moj bivši profesor srpskog jezika i književnosti, Dragoljub Ignjatović. Kad sam izvadio sekiru i stavio je na sto ispred njega, on se prvo lecnuo, a onda počeo slatko da se smeje. Potom smo se svi zajedno smejali.

Ne mogu da se setim ko je bio sa mnom. Dušan Kuzmanović kaže da se ne seća. Da nije, možda, Zeni? Sada mi je žao što nisam sekirom malo udario po stolu ili po nekoj drvenoj polici. Tada bi se to mnogo bolje zapamtilo: i tekst, i ljudi, i događaj.

Pozivam eventualne svedoke i učesnike ovog događaja da mi se jave.

(vćk)