U znaku miša, 13. jun 2017, utorak

Otkud lik miša? Moj Mika Miš! Ispred klupe u malom parku na Dorćolu. To je iza Kapetanove stare zgrade u Jevrejskoj. Sasvim slučajno sam ga uočio. Nacrtan je verovatno flomasterom. Ne verujem da će moći dugo da se zadrži. Možda me je čekao.

 

 

U svakom slučaju to je nekakav  znak.

Počeo sam sa Dnevnikom 31. oktobra 2014. Moj prvi “junak” bio je upravo lik iz moga detinjstva – Mika Miš, odnosno Zdenko, čudnovati holivudski izum. O njemu razmišlja i piše i Valter Benjamin. Mika Miš, Miki Maus, iliti moj lični Zdenko, pokazali su ljudskom rodu kakav sve može biti čovek. Nije potrebno ni da se rodi, da ima zemlju, jezik, tradiciju, iskustvo, dovoljno je da postane sveopšti simbol.

Naša iskustva su definitivno nepotrebna.

Miš ili pacov? Ko će preživeti? Možda mačke? Svakako buba švabe.

Na Slaviji je uspostavljena fontana. Definitivno. Oko toga će se još dugo lomiti koplja i voditi žestoke rasprave. Nešto bi trebalo prepustiti vremenu. Pogotovo klimi. Kad zaduva košava, na primer. Sa jedne, na drugu stranu. I vejavica. Ako se voda bude grejala iznad fontane će, kad dođe zima, neprekidno biti  oblaci pare. Uz svetlo to može biti baš živopisno.  Neki aktuelni junak tada će moći da stupi iz  šinjela pare i da pokori svet.

Bože, koliko gluposti, koliko rasipanja! Čak i razmišljanje o jebenoj fontani predstavlja prokleti gubitak.

I dalje tinja deponija u Vinči. Priprema sa novi premijer, nova vlada, novi panegirici. Mediji su otužni i odvratni. Mislim da je novinarstvo postalo pribežište nitkova, nesrećnika i izgubljenih ljubitelja Madagaskara. Dobri novinari su sluđeni pretnjama i bedom koja je direktna posledica sistema na kojem sve počiva. Laž je postala neka vrsta imaginacije koja deluje kao anestetik. Laž je deo nade. Kometa koja se približi… taman da je uhvatiš, ili da ti se sruči na glavu, pa otplovi dalje. Vratiće se, govore blesavi optimisti. Nikad više! O tome je onomad propovedao i Heraklit, zvani Mračni.

 

Otkud lik ovog miša?

Da me podseti na nešto što je davno prošlo? Ili na nešto što će tek doći? Da li da se sakrijem ili da se otkrijem?

 

 

 

Sećanje na Zdenka, 31. oktobar 2014.