Tajna uspeha, 12. februar 2018, ponedeljak

Kod kuće je Gradimir bio manji od makovog zrna. Na  poslu se, međutim,  razgoropadi pa samo seče. A kako samo Gradimir  voli da uđe u svaku poru, svaki detalj, da prouči odakle je ko, ko su mu majka i otac, baba i deda sa obe strane, ujaci, stričevi, tetke, ujne, deveri i zaove… I kumovi pride.  Prostre ispred sebe stablo, sa sve dosijeima,  pa naglas kaže: a da vidimo odakle mu je ovo. Gleda mu u usta koja su se iskrivila u osmeh, malo niža leva strana, pa upoređuje. Ili kad čuje da je tražio da svako plati svoju kafu. Odmah pronađe na koga je povukao. (Imam utisak da ispred sebe ima gomilu malih mrtvačkih kovčega. Samo on može da ih vidi.) Raspitivao se kakav je ko u seksu, koje su mu omiljene poze, da li voli predigru, da li se odmah okrene na drugu stranu i zaspe ili ustane da skuva kafu. Ni lojalnost stranci i firmi nije  nevažna. Kakvi nevažna! Odatle  sve započinje.  Sve je, nema sumnje,  zapisano u genima i vaspitanju.  Lepo kažu: s kim si, takav si! Od prošlosti do večnosti!

Gradimir  celog života samo svoj! Nikada ni u jednu partiju. Mnogo je ponosan zbog toga. Sa svakim lepo, ni sa kim iskreno. Staro, dobro geslo. Kako koja vlast dođe, a Grada spremi poklone. Rasprostre porodični čaršav i istoriju i sve objasni. Vi ste oni pravi! Na vas sam ceo život čekao. Kako je samo vešt sa rečima!

Kod kuće manji od makova zrna. Na prstima izlazi, na prstima ulazi. Kupi prsten milostivi, kupi kolače, odvede je na krstarenje. U jutro: jesmo li za kaficu? Najjeftinije je kad platiš, mudro objašnjava postrojenoj  momčadi.

Nikada nisam upoznao nekoga tako uspešnog, a tako transparentno ljigavog. Ne znam da li  je u tome tajna uspeha ili možda u njegovom poreklu. Tajna nad tajnama. Osetim kako me obuzme talas mučnine – mešavina stida i besa – kad ga vidim na malom ekranu. Mislim da nisam jedini. Šta drugo: samo isključim. Trenutno pomogne.