Smotani zid plača, 1. jun 2017, četvrtak

Šteta je napravljena, ali je neće svi osetiti podjednako. Neki od opšte štete dobro profitiraju. Ima ratnih profitera ne samo u ratu nego i u vreme požara, zemljotresa i populističkih poplava kad se protuvama učini da je baš došao njihov trenutak. Deca iz dobrih kuća, osim ako im se roditelji nisu u međuvremenu “snašli” i sami postali protuve, beže odavde   glavom bez obzira. Ne mogu, međutim, ni svi da odu. Nisu svi postali IT stručnjaci.  Bezglavo glavinjanje u čemu učestvuje sve što ima neku poziciju, od inspektora na pijaci do patrijarha i direktora javnog preduzeća. Punoglavci u uniformama komunalne policije više služe za špijuniranje i zastrašivanje nego za uvođenje nekog stvarnog reda na ulicama. (Još nikada nisam video da su nekoga kaznili, ili bar upozorili zbog bacanja đubreta ili opasnog psa koji ide bez povodca i korpe, o skupljanju psećih govana da i ne govorim.) Neki punoglavci u dvorištu naše zgrade danima nešto rade oko dve šupe. Uveli su i vodu, povezali ih sa kanalizacijom, video sam kad su unosili klozetsku šolju u jednu šupu. Biće da se spremaju da šupe “urbanizuju” i nasele. Tako se prave neprimetne favele, nevidljiva staništa za ljude koji su izvan popisa stanovništva, možda bi bez ličnih karti… Eventualna prijava ne bi ničemu koristila. Potpuno mi je jasno da su punoglavci čvrsto povezani, pre svega zajedničkim interesom. To što je jedan punoglavac izvodio radove na šupi u majici na kojoj je pisalo “Aleksandar Vučić” istovremeno je bilo upozorenje i znak odobravanja. Niko sa takvom majicom ne bi radio nešto nezakonito!

 

Ispred Skupštine, na trgu Nikole Pašića (bivši trg Marksa i Engelsa), uklonjen je tzv. Srpski zid plača. To je ona skalamerija sa porukama, imenima i fotografijama ubijenih Srba na Kosovu, od 1998. i 1999, od strane OVK-a i prilikom NATO intervencije. Taj Zid plača je nedodirljiv kad su u pitanju protesti protiv vlasti ili stranaka na vlasti, ali kad se održava nešto čime se veličan vlast, onda se Zid jednostavno smota, a metalne konstrukcije rastave. Sad ćemo da vidimo da li će se Zid vratiti kad prođe furtutma oko inauguracije novog predsednika Srbije. Ta konstrukcija je, naime, ne samo ružna i nedostojanstvena sama po sebi, već i zbog toga jer više govori o onima koji su je postavili nego o samim žrtvama.

 

– A ko je kompetentan da da krv, pita spikerka-novinarka na TV Pančevu jednu doktorku. Ne znam kakav je bio odgovor. Nije ni važno. Kompetentnost u novinarstvu predstavlja retku pojavu. Bar kad je reč o komercijalnim i lokalnim medijima. Javni servis je izgubljen u finansijskim i političkim ucenama. Njime sada rukovode PR stručnjaci. Upravni odbori su vesela društva razumevanja nasušnih potreba srpskog društva. Potrebno je zabaviti se i zaboraviti na grubu stvarnost.

Ko je danas kompetentan da da krv? A da uzme?

 

Kod nas na Bulevaru, na nekoliko drveta lipe pojavili se znaci nekakve gadne boleštine. Na divnom listu lipe, isključivo sa gornje, tamnije strane, pojavile se neke odvratne izrasline. Ličii na pupoljke. Pretpostavljam da su u pitanju larve nekog insekta. Za sada sam  to primetio samo na jednom drvetu. Niko ne reaguje. Ljudi, većinom, i ne gledaju svet oko sebe. Toliko su zagledani u svoje misli.

 

Kad se prenu možda zateknu da je ceo svet ispunjen punoglavcima, favelama i gmižućim štetnicima. Možda će tada glasno da zakukaju. Čisto sumnjam. Verovatno će da podeli novo otkriće o svetskoj zaveri protiv Srba.