Nasesti na laž, 8. jun, ponedeljak

 

Već sam pisao o tome kako banalne, glupe i izvitoperene izmišljotine haraju svetom. Ono što mi je posebno tužno u novoj “zaverologiji” to su ljudi koji nasedaju. Prosto bi se mogli nacrtati. Usamljeni, poluobrazovani, siromašni, nezaposleni ili u penziji, marginalizovani.. A onda dobijem cirkularni mail od nekoga ko nije ni poluobrazovan, ni siromašan (u onom drastičnom obliku). Vidim da je moj stari prijatelj, i kolega iz “Politike”, naseo. Reč je o tzv. Informaciji da je u školama u Velikoj Britaniji izbačeno poglavlje o holokaustu jer to vređa muslimane. Onda ide i tekst o tome šta to znači.

 

 

OВЕ НЕДЈЕЉЕ СУ У ЕНГЛЕСКОЈ ИЗБАЦИЛИ ИЗ ШКОЛСКОГ ГРАДИВА СПОМИЊАЊЕ ХОЛОКАУСТА ПОД ИЗГОВОРОМ ДА ТО ПОГАЂА МУСЛИМАНСКИ ЖИВАЉ КОЈИ ПОРИЧЕ ДА ЈЕ ПОСТОЈАО ХОЛОКАУСТ.

ТО ЈЕ ЗНАК ДОЛАСКА НЕСРЕЋЕ КОЈИ СЕ ПОСТЕПЕНО ШИРИ ПО СВЕТУ, ПРЕТЕЋИ СВЕДОК ЛАКОЋИ КОЈОЈ СЕ ДРЖАВЕ ПОКОРАВАЈУ.

ПРОШЛО ЈЕ ВИШЕ ОД 70 ГОДИНА ОД ЗАВРШЕТКА ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА У ЕВРОПИ

ОВАЈ Е-МАИЛ СЕ ШАЉЕ У ЦИЉУ ДА СЕ ФОРМИРА ЛАНАЦ СЕЋАЊА У СПОМЕН 25 МИЛИОНА РУСА, 6 МИЛИОНА ЈЕВРЕЈА , 1,5 МИЛИОНА СРБА, 40 МИЛИОНА ХРИШЋАНА, 10000 ПРАВОСЛАВНИХ СВЕШТЕНИКА, МИЛИОНА УБИЈЕНИХ, СИЛОВАНИХ, СПАЉЕНИХ, ИЗГЛАДНЕЛИХ ДО СМРТИ И ПОНИЖЕНИХ ОД СТРАНЕ ОНИХ КОЈИ СУ ЖЕЛЕЛИ ДА УНИШТЕ ЦЕЛЕ НАРОДЕ И ЗАВЛАДАЈУ СВЕТОМ.ДА НИКАДА НЕ ЗАБОРАВИМО.

САДА, ВИШЕ НЕГО ИКАДА, НА ОСНОВУ НАПОРА ОНИХ КОЈИ СУ ПРОГЛАСИЛИ ДА ЈЕ ХОЛОКАУСТ БАЈКА, НЕОПХОДНО ЈЕ УЧИНИТИ СВЕ ШТО СЕ МОЖЕ ДА СВЕТ НИКАД НЕ ЗАБОРАВИ!!!

ОВАЈ Е-МАИЛ ТРЕБА ДА СТИГНЕ ДО НАЈМАЊЕ 40 000 000 ЉУДИ У ЦЕЛОМ СВЕТУ!

ПРИКЉУЧИТЕ НАМ СЕ И БУДИТЕ ДЕО ЛАНЦА СЕЋАЊА , ПОДСТАКНИТЕ, ПОМОГНИТЕ ДИСТРУБУЦИЈИ ЛАНЦА СЕЋАЊА ПО ЦЕЛОМ СВЕТУ!

МОЛИМО ПРОСЛЕДИТЕ ОВАЈ Е-МАИЛ НАЈМАЊЕ ДЕСЕТОРИЦИ ИЛИ ВИШЕ ВАШИХ ПОЗНАНИКА И ЗАМОЛИТЕ ИХ ДА НЕ ПРЕКИНУ ОВАЈ ЛАНАЦ СЕЋАЊА !!!!!
НЕМОЈТЕ ДА ОБРИШЕТЕ ОВУ ПОРУКУ, ТО ТРАЈЕ САМО МИНУТ ДА ЈЕ ПРОСЛЕДИТЕ !!!!!!.
Liči mi da je neki bosanski Srbin sročio ovu informaciju-umotvorinu.

Onda odem na BBC i otkrijem sledeće:

 

• BBC NEWS | UK | Education | Holocaust ‘ban’ e-mail confusion
www.bbc.co.uk/1/hi/education/6563429.stm
17 Apr 2007 – It says: “Recently this week, UK removed The Holocaust from its school curriculum because it ‘offended’ the Moslem [sic] population which …
• UK government acts on hoax e-mail – BBC News
news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/education/7226778.stm

4 Feb 2008 – A widely-circulated e-mail has falsely claimed that schools in the UK will… Holocaust is not being taught in schools or is being removed from …

 

 

Laž je lansirana još 2007. Sad je došla i do nas. Samo je obogaćena brojem stradalih Rusa i Srba, kao i ukupnim brojem hrišćana. Šta je sa Romima, antišašistima, homoseksualcima, ljudima i decom koji su pobijeni kao mentalno zaostali? Ovo je nedvosmisleno deo novog hladnog rata u kojem se dokazuju nedokazive stvari. Onaj ko ovo širi ne samo da ništa ne zna nego ga i nije briga za sve druge osim za sopstvenu sliku. On je pripadnik nebeskog, svetog i žrtvovanog naroda. Njemu je sve dozvoljeno. Kad laže onda to nije laž već deo rata u kojem svi učestvuju i u kojem su dozvoljena sva sredstva.
Žao mi je starog kolege koji je “naleteo” na ovu glupost i uputio cirkularno pismo na stotinak adresa. Ipak, ono što je tužno nije naša naivnost koliko energija i moć mržnje koji napadaju sve živo. Holokaust se poteže kao sredstvo manipulacije svim i svačim. Holokaust je, međutim, više od bolesne ideologije i spremnosti da se počine najstrašniji zločini, holokaust je uverenje da cilj opravdava sredstva. Kad jednom “očistimo” svoju zemlju od onih koji su nam smetnja (Srba, Hrvata, Muslimana, Albanaca, Makedonaca, Roma…) buduća pokolenja će nam biti zahvalna bez obzira kako to danas izgledalo necivilizovano. Tako se mogu “čistiti” države i gradovi od pripadnika drugih nacija, drugih vera, drugih profesija, drugačijeg izgleda, navika i ponašanja, tako se mogu počiniti nezamislivi zločini i ponašati kao neko ko sve to radi za buduće generacije. Takoreći se žrtvuje za njih.
Ta teza o žrtvovanju za budućnost zajednička je svim ludacima. Pa i onim koji šire priče o zaverama.

 

Danas je težak, sparan dan. Nerviranje oko posla, odnosno oko tendera koji je tako sproveden da mi ništa nije jasno. Naš glavni konkurent kad ponudi potpuno nerealno nsku cenu, na pitanje članova komisije kako im se isplati da rade za takvu cenu, ima spreman odgovor: “Nama je čast da radimo za vas!” Znamo da je u pitanju besramni damping sa idejom da se poraze svi konkurenti i da onda kao monopolista može da određuje cenu koju hoće. U međuvremenu je potpuno rasturio tržište i isplativost celog posla.

Ovde je blefiranje uslov opstanka. I naravno, ko ima koga iza sebe. Slušam razgovore o penziji i koliko će ko uspeti da dobije. Moraju se ispuniti oba osnova: starosni i godine staža. Ako neko ima četrdeset godina staža a nije napunio šezdeset i pet godina on je u problemu. Tako se kažnjavaju oni koji su rano počeli da rade, oni koji nisu trošili vreme na studiranje. To je tako nepravedno i besmisleno da ne znam kako bih to nazvao.

 

A u Skupštini Grada neko priča o satanističkim seansama u Muzeju Nikola Tesla. Baš pored Tesline urne. Da ne poveruješ. Ludilo je dobilo javni legitimitet. Svako može da lupeta šta mu padne na pamet. I nikoga nije stid.

 

 

DSCN0145

 

Sećam se svojevremeno, u “ono doba”, kako su neki relativno nepoznati pisci išli u invalidsku penziju zbog nečega što se nazivalo “neuroza gravis”. Navodno je to bila ona vrsta poremećaja koja nije dozvolkjavala piscu da drži olovku u ruci. A da diktira, pitao sam se. Tako je jedan naš poznanik sa šaha, pesnik, otišao u penziju bez dana staža. Igrao je šah za GSP pa je imao i besplatan prevoz. Bilo je to doba muza.
Pokloniš se i počneš. Živiš skromno, prema mogućnostima. Red poezije, red šaha, druženje uz pivo, crna kafa, u jutro pogačice i jogurt. Sve daleko od politike i sudbonosnih odluka. A opet blizu. Svaki čas se neko zajebava za neumrlim sinom, svaki čas neko ode u zatvor, pa i pasoš se oduzme, ali svet je velik i otvoren, možeš da se skloniš, od sela do Nemačke, budućnost u kojoj nema zavere i mržnje koja lije sa svih strana.

Bože, ta prošlost ponekad deluje baš kao neki zen.