Masovna sarana, 23. mart 2018, petak

 

Je l to to? Gotic folk! Smešno? Otkačeno? Parče stvarnosti koje deluje potpuno nestvarno. Groblje na kojem je snimljen spot očigledno je u gradu. Kosturi samo što nisu izašli iz grobova. Na beogradskom Novom groblju, koje je, u stvari, najstarije i najpoznatije, pored ulice Sveti Nikola neki je preduzimljivi čovek podigao kuću u kojoj normalno živi. Sasvim mala kuća, odmah uz zid, sa unutrašnje strane groblja. Groblje pruža imunitet bespravnoj gradnji. Kako bi mogao da rušiš nešto na groblju na osnovu urbanističkih propisa? Sigurno bi se moglo podići još kuća na groblju. Okućiti se na groblju! Ima li jednostavnijeg rešenja ne samo za ljude bez stanova i kuća nego i one koji se plaše života i neizvesne budućnosti?  To bi takvo, naseljeno groblju dalo neku unutrašnju toplinu i sigurnost. Deca bi se igrala po grobovima školice kao u školskom dvorištu. Ima na grobovima i poznavanja jezika i matematike. I istorije. Ko je koliko živeo? Šta je radio? Ko se obogatio? Ko je bio usamljen? Ko omiljen, a ko napušten? Groblje se noću zaključava. Kad bi se groblje naselilo sve bi se promenilo.

Da li je potrebno da kosturi izađu iz grobova da bismo se lepo dogovorili? Moramo postići nacionalni konsenzus oko opstanka. Ministar odbrane nudi vojsku koja će da se uključi u rešavanja problema nataliteta. Više se umire nego što se rađa! A da se ograniče sahrane? Možda je to jednostavnije rešenje?

U isto vreme Mark Zakenberg se pravda i objašnjava kako su zloupotrebljeni lični podaci pedesetak miliona ljudi. Možda će da svedoči pred Kongresom. FB je za dva dana izgubio oko 37 milijardi dolara. Te milijarde idu gore-dole, deluju potpuno virtuelno, poput neke video igrice. Rasipa li se nešto od tolikog novca dok ide gore-dole? Ima li piljevine?

Lični podaci rasuti po ineternetu, kažu, mogu da omoguće različite vrste zavirivanja u tuđe živote. Dovoljno je samo 18 lajkova pa da se napravi profil osobe koja lajkuje. Navodno se tako može otkriti da li je neka žena trudna i pre nego što uradi test trudnoće. Hormoni progovore preko interneta! To mi deluje malo preterano, ali razumeću to kao zgodnu metaforu. Čim si na internetu postaješ deo vidljivog čovečanstva. Onaj nevidljivi deo se gleda preko CNN-a ili BBC-a kao životne priče o sudbinama milona gladnih, prognanih, mučenih, obespravljenih.

Provalija između svetova sve je veća. Dok gledam srpski gotic folk zamišljam ono što nikada neću videti: prostranstvo Tihog okeana.

 

 

Internet je poput policijskog psa koji je onjušio stvari nestale osobe. Da l će te otkriti kao kostura ili kao pevača to ne zavisi samo od njega. Ovde je u toku javna histerija oko Kosova koja većinu ljudi uopšte ne dodiruje. Stvari postaju sve bizarnije i bizarnije. Najavljuju prvi sportski susret između Kosova i Srbije. U pitanju su klinci – rukometašice, do 18 godina. Susret će biti u sportskom centru Kovilovo, bez publike, himni i zastava. O tome ozbiljno izveštavaju mediji. Kina i Amerika su prvi zvanični  kontakt imali preko ping ponga. Kinezi su ih rasturili. Da li to neko u Srbiji zamišlja da je Kina?

A u Moskvi prvi sekretar srpske ambasade daje podršku Rusiji u sporu sa Velikom Britanijom oko trovanja nervnim glasom bivšeg ruskog kontraobaveštajca i njegove ćerke. Diplomate iz Srbije i Venecuele jedini od svih okupljenih diplomata imaju potrebu da javno iskažu veru u rusku pravdu i nevinost. To što taj diplomata govori takva je gomila mrženje, pristrasnosti i stereotipa prema svemu što ima predznak “zapadno” da se pitam na čemu je ovaj nesretnik. Samo na srpskoj istoriografiji ili ima još nečega?

Ima bre da bude masovna sahrana. Do juna ćemo, pišu po tabloidima,  da odlučimo šta je sa Kosovom. Da l je još uvek naše ili njihovo. Pa u skladu sa tim da organizujemo slave i parastose.